Saturday, August 21, 2010

kisah semangkuk laksa.

salam.

dear syir,

i'm home,safe and sound..and as usual,fully-loaded.sorri tak msg/call awal.semua org decided tinggal hp kat rumah mlm nie.sian saya kacau awak tido td.

masa saya nak cari  seat dlm bus td kan,saya langgar smua org yang dah duduk dengan bag2 saya yang agk byk dan besar tu.naseb baik awak tolong pack kan.kalu tak,lagi byk.ye la,mcm-mcm mak awak bg kan sblum sya balik.laksa,nasi,even bbur lambuk pun ada.nk makesure saya tak lapar atas bus lepas buka puasa.seronok tau dpt mak yang rajin masak mcm mak awak.tu belum masuk 4 biji limau bali yg boleh tahan saiz dia.mak saya gelak je saya bli byk tu.dia kata mak suruh beli sebiji je(tp sya tak dengar pun dia kata sebiji tu)mereka pasrah je.hehe.pastu kan compartment atas tempat letak beg tu takleh buka la pulak.nama je bus baru..tp xsma mcm bus dulu-dulu.end-up kat bawah tempat letak kaki penuh dgn bag.tp saya duduk la jugak.nk buat mcm mana kan.masa tu nk makan bekal tu mcm payah la pulak.dgn beg kiri-kanan,atas-bawah.saya dah gelisah asyik tringat laksa mak awak tu.ni awak punya pasal,dok promote2 dlm kereta td.lepas saya meksure bus masuk highway and tiada lagi pit stop nk ambil more penumpang,saya jalan ke driver tanya"bang,seat kosong kat belakang tu takde org duduk ke?boleh saya duduk tak?"(kebetulan saya survey2 ada la 3 baris kosong kat belakang).abg tu jawab"takde.duduk la mana kamu nk duduk".owh ini mmg peluang keemasan.saya pun apa lagi,jlnkan proses pemindahan bag..dan dptlah saya 2 seats for myself.lepas tu kan awak,saya trus bukak mangkuk laksa tu.bukak2 je,saya nampak telur rebus separuh utk mkn dgn laksa.perghhh...mmmg nikmat.saya rasa tak smp 10 mins kot,laksa tu pun dah selamat masuk perut.see...siapa kata saya segan.saya tak kira dah satu bus bau ke...saya tetap nk makan.mmg betul kata awak,laksa tu sedap gile.mcm mkn kat kedai.ini bukan nk amek hati,tp betul2.baik awak belajar mcm mana nk buat nie dr mak awak..sbb saya rasa 85%chance saya akn kempunan laksa nie bila saya mengandung nt(in future la,bukan skrg)hehe.buatnye saya nk mkn tgh2 mlm,takkan nk kol mak awak kots.kan? :D

owh selain makanan dan limau bali,beg saya juga mengandungi sepasang baju kurung biru.eccceyyyy mcm tajuk lagu raya pulak kan?terima kasih byk2 belikan untuk saya.honestly,walau pun saya ada baju kurung lain yang sepasang 200-300ringgit,baju kurung biru nie tentunya akan jadi baju kurung yang paling saya sayang.sebabnya awak yang bagi.baju kurung pertama dari awak.saya tak kisah pasal harga,cantik ke tak(kalau tak cantik mst kita tak beli kan)...apa yang penting,awak sanggup redah lebih dari sepuluh kedai dgn saya(tolong jgn serik okkk).u were there when i tried them on.U WERE THERE!tolong bagi pendapat,tolong kutuk jugak la kan.but i wouldn't mind(for now la,klau dah kawen nti,awak kutuk lagi saya gemok,siap!)itu yg paling saya hargai. :) trust me,i love it! the bju kurung and YOU.

and lastly,terima kasih berbuka puasa air apple dan jagung rebus je dgn saya dan tunggu saya tdi sehingga bus jalan eventhough saya di dalam,awak di luar.kalau saya tahu driver tu lambat dia buka puasa dulu,saya dh trun bawak laksa-laksa sekali kita makan dolu.mula-mula saya mmg nak awak tgu smp bus jalan.igtkan sekejap.tp after more than 15 mins,saya kesian sbb saya tau awak lapar.kita berbuka tak proper bus pun smp.awak tak mkn apapun lagi.kalau awak balik pun saya redhoo.hehe.tp smp bus jalan saya nampak muka awak tercongok tgu saya.sayu betul nak balik.sobsobsob.

sya syg awk byk-byk.

yang benar,
si comel awak(kikiki)

4 comments:

mrs lune said...

jeem balik rumah syir ke? hehehe. cutela scene dalam bus tu. xpe makan jek, lantaklah bau satu bas pun kan. pedulik. hehehe. skang ni balik xpela, syir ada. bayangkan nanti lepas kawen, time syir xdek, kene balik sorang2. segan jugak. tu la y i kene face this weekend. balik terengganu rumah in laws tanpa suami. adoi. da la bulan pose, mesti kene tolong masak py. kalo pakar masak xpe. hehe. anyway, enjoy dgn syir puas2 sementara die cuti ni k=)

jeem said...

ain,
yep,i visit famly dia sementara i stii cuti nie.nti i kerja cam sgt busy..alhamdulillah.semua ok.tu la,klau dia takde i mmg segan nk pergi.lgipun skrg still boleh bg excuses.lepas kawen nt mcm u juga.nk buat mcm mna kan,mertua pun dah jd mcm parents sendri bila dah kawen.i'm sure u will be fine.satu je benda yg i rasa handy sgt when it comes to this kind of thing,just be yourself :) all the best tau ain.i'm sure u akn dpt layanan diraja sebab u bukan pergi seorang tau :P

p/s:naseb baik i mkn je.klau tak mmg rugi.hihi.

aini said...

cutenye post u ni!! rindu sembang2 dgn u la jeem...

jeem said...

aini,
dear...i pun rindu u jugak.huhu.igt lae kejap2 u dtg ketuk bilik i...huhu.best gile dulu-dulu kan?